Gastles

Ga je samen met ons op reis naar Papua? Ons team deelt graag haar passie voor Papua met jullie.  

Werkt je school met een thema? Wij doen ons best om onze gastles daar op aan te passen. Onze focus ligt op jou kennis te laten maken met Papua.

Gastles bij jou op school

Voor basisscholen in Nederland verzorgen wij met veel enthousiasme gastlessen over Papua. Waarom Papua? Omdat de inwoners en het land die aandacht verdienen. Het is in veel opzichten een bijzonder land dat in de geschiedenis ook nog eens verbonden was met Nederland. Veel landgenoten die er woonden en werkten of er zijn geboren hebben nog hun eigen herinneringen aan die periode. Vertegenwoordigers van de organisaties Hapin en Papoea Jeugd naar School komen op bezoek in de klas en vertellen over Papua, maar laten vooral ook heel veel dingen zien en ervaren.

Een belangrijk attribuut voor de onder- en middenbouw is de reiskoffer die open gaat bij de introductieles. Met de verhalen over de inhoud van de koffer worden de leerlingen langzaam in de geschiedenis en de sfeer van het Papua van vandaag betrokken. 

Voor bovenbouw introduceren we Papua aan de hand van objecten maar gaan we iets dieper in op de leefomgeving van de Papoea’s. Het land heeft een van de grootste tropische regenwouden maar het wordt ernstig bedreigd door grote palmolieplantages. Vragen zoals ‘weet jij waar overal palmolie in zit?’ komen aan bod.

Het project is inmiddels op een viertal basisscholen uitgevoerd. De leerlingen (onder-, midden- en bovenbouw) maakten, op een hele speelse en creatieve manier, kennis met allerlei aspecten van de Papua-cultuur. En niet alleen de kinderen gingen helemaal los, ook de ouders werden blij toen de resultaten van een project Papua vol trots werden tentoongesteld en toegelicht door de kids. Het is fantastisch om op deze manier de leerlingen, hun ouders en familieleden met het onbekende Papua te laten kennismaken. Een kennismaking die ze nooit meer zullen vergeten.

Het hoeft niet bij deze ene kennismaking te blijven. Wil jouw school in actie komen voor Papua en in het bijzonder voor het onderwijs aan de kinderen in dit land? Overweeg dan een inzamelingsactie te organiseren voor het onderwijsproject van onze man in Papua, Edo Mote. We denken graag mee over een passende inzameling en kunnen je helpen bij de vormgeving en organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een sponsorloop of een digitale collectebus. 

Wil je ook een gastles op school?

Stuur ons een bericht en we nemen contact met je op.  

LespakketPapua is een initiatief van Stichting Hapin en Stichting Papoea Jeugd naar School